akkumlator bikazas villam 01 - Bikázó kábel

Bikázó kábel

A téli hideg időszak beköszöntével van egy dolog, amit nem hagyhatunk otthon, ha autóval indulunk: ez pedig a bikázó kábel.

Azért, mert az akkumulátor könnyen le tud merülni az autónkban, főleg, ha sokáig állva hagyjuk.

Az akkumulátorok alapból is elévülnek nagyjából 5 vagy 6 év után, de egy véletlenül égve felejtett helyzetjelző lámpa is lemerítheti. Ha a nagyon viharos és havazós időszakban pár hétig nem használjuk az autónkat, akkor a riasztó is könnyedén leszívhatja az akkumulátort. Ilyenkor fog nagyon jól jönni egy bikázó kábel!

Murphy törvénye: ami el tud romolni, az el is romlik

Sajnos a törvény tényleg valóságos, és ráadásul mindig a lehető legrosszabb helyzetekben szokott bekövetkezni, például mikor az ember éppen egy fontos találkozóra sietne. Az a jobbik eset, ha az autód már alapból nem indul el a házad elől, de az is előfordulhat, hogy menet közben áll le, a senki földje közepén. Az autómentőtől hazajutni márpedig nem egy varázslatos élmény. Ezért nagyon fontos, hogy még időben tegyél be a kocsiba egy bikázó kábelt, valamint az sem mindegy, hogy milyen minőségűt veszel.

Bikázó kábel – mindegy, hogy milyen?

A rossz hír, hogy az olcsóbbik, rossz minőségű kábel szinte biztos, hogy nem ér semmit. Ha legutóbb a benzinkút, vagy a sarki áruház legalsó polcáról húztál csak le egy kábelt, vagy éppen csak ajándékba kaptál valami egyszerűbbet az egyik családtagodtól, akkor azt ajánljuk, még ma cseréld le.

Nem feltétlenül csak az számít, mekkora áram folyik át a kábeleken, hanem leginkább az, mekkora feszültséget tud leadni a végén. Az olcsóbb típusú kábelek azért kerülnek annyiba, amennyibe, mert nincs bennük túl sok nyersanyag, vagyis vékony a bennük található rézdrót, ami azt eredményezi, hogy vagy nem tud elég áramot leadni, vagy pedig egészen egyszerűen elfüstöl a terheléstől.

Mindenképpen érdemes beruházni a drágábbik kábelre (5000 forint alatt nem fogjuk megúszni), hiszen azokban vastagabb a rézdrót, és ezáltal nagyobb sikerrel állhatunk neki a bikázásnak is.

Bikazas2 - Bikázó kábel
akkumlator bikazas nagyito 01 - Bikázó kábel

Hogyan kell bebikázni egy autót?

De nem csak a kábel minősége az, amire ügyelni kell, hanem maga a bikázás módja is. Nagyon óvatosnak kell lennünk, főleg az újabb, érzékeny elektronikával ellátott autók esetében, ugyanis az ilyenek egy-egy erősebb áramlökéstől vagy feszültségcsúcstól akár tönkre is mehetnek, ráadásul magában a bikázó autóban is kár keletkezhet.

A kábel rákötési módja, és a bikázás menete sem teljesen mindegy. Így azt javasoljuk, ha még nem csináltál ilyet soha, és nem szeretnéd véletlenül tönkretenni a járművedet, akkor kérj inkább segítséget egy szakértőtől!

akkumlator bikazas villam 01 - Bikázó kábel

Minket nyugodtan hívhatsz bármikor, ha nem sikerül beindítani az autódat. Budapest területén belül a hívásodtól számítva már egy órán belül ott leszünk, hogy bebikázzuk a járművedet, de természetesen Budapesten kívülről is hívhatsz minket. Nem kell a barátaidat hívogatnod segítségért, sem apukádat, sem pedig a vontatót, mi sürgősen ott termünk, és kihúzunk a bajból!

 

06 20 575- 15- 95

Call Now ButtonHívj most!